27 januari 2019

De waarde van goede werken

Spreker:
Serie:
Passage: 1 Korintiërs 3:10-15
Dienstsoort:

Bible Text: 1 Korintiërs 3:10-15 | Spreker: Mattijs Kattouw | Series: hart | Het is duidelijk dat Gods genade onze redding is en dat we niets toe kunnen voegen aan wat God voor ons gedaan heeft. Maar wat is dan de waarde van ‘goede werken’ die we doen? Het is duidelijk dat de bijbel ons oproept om goede werken te doen. Ook is het duidelijk uit vele teksten dat we wel degelijk door God beoordeeld en beloond zullen worden op grond van onze daden. Dat betekent dat het ertoe doet wat we doen met ons leven en dat wat we doen eeuwigheidswaarde heeft.

Om te meten hoe we ervoor staan, kunnen we gebruik maken van een gewoonte die uit het Jodendom komt: Cheschbon Hanafesh oftewel de balans/rekening van jouw leven. Dit omvat 5 stappen:

Teken 2 cirkels op een papier: God en ik + Anderen en ik.
Schrijf op in de cirkel “God en ik” wat je doet en of je dit jaar vooruitgang hebt gemaakt of juist achteruit bent gegaan. Goede daden, stille tijd, etc.
In de cirkel Anderen en ik: schrijf alle mensen op met wie je een relatie van belang hebt: familie, kinderen, vrienden, collega’s. Schrijf bij iedereen op of je relatie met hen verbeterd of verslechterd is op wat je daarin hebt gedaan en wat je beter niet had kunnen doen.
De laatste 2 stappen zijn het belangrijkste: het doel is om het verlies om te zetten in winst. Stel jezelf vragen hoe je verlies kan omzetten in winst:

Hoe kan ik een betere ouder zijn?
Hoe kan ik de sfeer thuis of op het werk verbeteren?
Zijn er gebieden die nog niet op mijn lijst staan waar ik wel wat mee zou moeten? Misschien is er een visie of roeping die je nog niet beantwoord hebt?

Kijk naar het grotere patroon tussen alle punten die je hebt opgeschreven. Is er een rode draad?

Waarom faal je op sommige gebieden?
Wat is jouw levensvisie?
Hoe belangrijk zijn relaties voor jou?
Is er echt toewijding?

Dit helpt je om te zien waar je staat en wat je moet veranderen om te groeien.

Geef een reactie